suburban water heater

Discussion in 'General RVing' started by cpaulsen, Mar 20, 2010.

  1. cpaulsen

    cpaulsen New Member

    I have SW6DE that works ok on electric but won't fire up on propane. I replaced the gas valve and still not working. The ignitor is working and I have full tanks. I am getting no voltage to the solenoid valve and if I hook up to another 12 volt source...the solenoids open and the heater fires up. Any ideas??
     
  2. LEN

    LEN Senior Member

    Re: suburban water heater

    Check on corrosion between the board and the solenoid either end of the wire, also check if there is a fuse on the board.

    LEN
     
  3. cpaulsen

    cpaulsen New Member

    Re: suburban water heater

    No corrision....almost have had everything apart. Both fuses for the 12 volt portion of the water heater are good.
     
  4. Guest

    Guest Guest

    Re: suburban water heater

    when u say u "hook up to another 12 volt source" where are u hooking it up to ,, and where are u getting the source from ,, does the light on the inside panel show it is trying to light ??? u might have a board problem ,, have u taken the board out , and looked at it close for any signs of being over heated or ,, just plane burnt ??
    :)
    Btw welcome to the forums :approve: :cool:
     
  5. cpaulsen

    cpaulsen New Member

    Re: suburban water heater

    The panel light says it is trying to light and goes thru the 3 cycles.....the ignitor clicks and there is a spark but will not fire. I hooked it up to a 12 volt jumper battery directly to the #1 and #4 terminals that receive power to the solenoids. Once I do that......I go inside..turn the switch on and when the ignitor sparks.I hit the switch for the aux. battery pack.then the propane fire up and it works like its supposed to. I have had the board out.....cleaned the connections and re-installed...and still won't fire up thru the switch and the tailer power. Its an 07 Cougar.
     
  6. Guest

    Guest Guest

    Re: suburban water heater

    the aux battery pack ??? are u talking the aux battery switch on the rv?? Got me confused now ,, all u should need to do is ,, hit the switch for the LP mode,, and it should light ,, nothing else ,, a little more info ,, would help out :approve: :) :)
    Btw ,, what did the board look like ?? Any discoloration ???
     
  7. cpaulsen

    cpaulsen New Member

    Re: suburban water heater

    It will not fire hooked up to LP....it will electric. I hooked up a jump starter battery pack to both brown wires to the solenoid and with that 12 voltss....I go turn the water heater switch inside on and as soon as the ignitor starts clicking...I flip the switch on the battery pack and the LP fires instantly. I am going to assume its a bad board. Looking at the board nside....I hooked up a 12 volt test light(with the water heater trying to fire) and I have power to the red wire and nothing for the brown wire from the module board that snakes to the front of the tank that connects to the solenoids.
     
  8. cpaulsen

    cpaulsen New Member

    Re: suburban water heater

    I put a new board in and it fires the first time....problem solved!
     
  9. outdoors4ever

    outdoors4ever New Member

    Re: suburban water heater

    check the thermostat and temp cutoff switches, mounted under the black plactic housing on the front of the heater.
     
  10. C Nash

    C Nash Senior Member

    Re: suburban water heater

    I think he said the problem was fixed :laugh:
     

Share This Page